MORBERG BREATHE | BLOG | MENTAL SUNDHED
____________
Det er ikke altid lige nemt at få en mental sund arbejdsdag, når vi arbejder hjemmefra.
Computeren står klar på den nyindrettede kontorplads, klemt inde i hjørnet i køkkenet. Børnene sidder klar til hjemmeundervisning, og du ser frem til at ta' en tår af din ny-bryggede kaffe, der spreder en herlig duft i hele køkkenet. Du mærker en energi og en lyst til at få noget fra hånden, er klar til at kaste dig over de arbejdsopgaver der venter. Men lige idet du tænder computeren, klar til at gå i gang, hører du et kæmpe skrig… Du vælter kaffen i forskrækkelse og farer hen til det børneværelset, hvor skriget kommer fra. Her ser du dine to børn, i totterne på hinanden… Nå, du får styr på det. Det er jo ikke første gang det er sket. Tilbage til computeren, tilbage til fokus. Hvad var det nu lige du havde besluttet dig for at gå i gang med? "Moar", lyder det, og du prøver at ignorere det. Kort efter lyder alarmen fra vaskemaskinen, du satte i gang i morges. Den er færdig. Endnu en forstyrrelse af mange…
Du kender det sikkert. Selvom vi har de bedste intentioner om en fokuseret arbejdsindsats, kan det nogle gange føles som Det vilde Vesten, når vi pludselig befinder os i en situation, hvor hele husstanden skal fungere på samme tid.
Men det er ikke den eneste udfordring i at arbejde hjemmefra fra, i en situation som nu. En anden udfordring er, at vi hele tiden er tilgængelige online. Vi forventes, prompte, at svare på alverdens spørgsmål fra chefer, kolleger og medarbejdere, ligegyldigt hvornår det er på dagen. For vi skal jo ikke noget. Vi sidder "bare" hjemme og kan være tilgængelig online, hele tiden. Det går måske endda også den anden vej. Vi forventer svar fra dem. Nu! Men det udfordrer vores mentale sundhed; aldrig at holde mentalt fri.
Alle de her forstyrrelser og afbrydelser; mails, sms´er, vaskemaskinen, børnene mm., udfordrer vores mentale sundhed. Vi ved godt, at multitasking forringer vores præstationsevne, endda med helt op til 50%. Vi kan mærke, hvor svært det kan være at holde koncentrationen og komme i dybden med opgaver, når vi bliver afbrudt igen og igen… Selv vores egne tanker kan afbryde os og udfordre vores evne til at fastholde fokus. Tanker som frygt for denne krise og hvad det fører med sig. Fylder disse tanker og følelser for meget i vores sind, kan det være svært at bevare overblikket.
Derfor kan du med fordel sætte nogle rammer op, der kan hjælpe dig hen mod en mental sundere hjemmearbejdsdag.
Et klart hovedfokus skal hjælpe til dig at prioritere effektivt, blandt de daglige opgaver - også blandt de opgaver der kommer ind fra højre, i løbet af dagen.
- Brug de første 10 minutter af din arbejdsdag på at opstille et klart mål for hvilke opgaver du skal nå i dag og hvad dit hovedfokus skal være. Vær tids-realist og ikke tids-optimist, ellers når du ikke det du planlægger.
- Overvej værdien af de opgaver du planlægger. Er de værdifulde, lige nu.
Nogle gange er en omprioritering i løbet af dagen relevant. Det vil du være meget bedre i stand til, hvis du i forvejen er klar på dit hovedfokus.
Definér dine helt egne rammer for hvordan du minimerer forstyrrelser og afbrydelser på din hjemmearbejdsdag - så du opnår bedre forudsætninger for at koncentrere dig og fastholde dit fokus.
Lidt konkrete forslag og idéer:
- Lav en struktur for hvornår du tjekker mails, sms'er, nyheder og sociale medier - og gør det kun få gange i løbet af dagen. Informér dine kolleger om det, så de ved hvornår de kan forvente respons fra dig. Giv eventuelt mulighed for en aftalt "hurtig respons", hvis noget er akut. Men husk ikke at misbruge den.
- Planlæg din koncentration - ved at definere hvornår du har brug for at arbejde uforstyrret og koncentreret med bestemte opgaver. Bed de andre derhjemme om hjælp til at fastholde dit fokus - og skærm dig for forstyrrelser i det omfang du kan. Lav evt. kortere koncentrationsperioder på 30-45 minutter ad gangen, hvor du så har mulighed for at "tjekke ind" hos resten af familien i pauserne.
- Når tankerne flyver, så vend opmærksomheden tilbage til dig selv, evt. ved at trække vejret dybt et par gange og fortsæt så den opgave du er i gang med.
Oplever du, at du nogle gange bruger en masse unødig energi. Det kan f.eks. være energi på at ærgre dig over noget, brokke dig over noget, tænke dårlige tanker om noget eller nogen.
Nu kan det være tiden til at udfordre dig selv på, om du bruger din energi hensigtsmæssigt.
Bruger du mental energi på noget du har reel indflydelse på?
Så fortsæt endelig dine tanker. Det er her du kan forsøge at påvirke eller øve indflydelse på noget, du ønsker anderledes – også selvom det vedrører andre end dig selv. Det er dog vigtigt, at du retter din opmærksomhed mod de personer der har en reel mulighed for at hjælpe dig - eller reelt har mulighed for at ændre omstændighederne.
Bruger du mental energi på noget, hvor du absolut ingen indflydelse har, er det tid til at parkere det og komme videre til noget andet!
Det er nemlig ren energi-spild. Er det du tænker på, et vilkår du ikke kan få indflydelse på eller ændre, er det bedst at acceptere det - også mentalt - for ikke at bruge mere energi her. Du har sikkert meget andet, du med fordel kan bruge din energi på.
Lige så vel som din mobiltelefon har brug for at lade op - og din bil har brug for brændstof for at kunne køre – så har din hjerne også brug for at lade op.
Når du laver ”ingenting” giver du din hjerne mulighed for at restituere – og dermed lade op. Jeg kalder det, at ta' en MELLEMTID©. En MELLEMTID© er en pause til din hjerne.
Du kan ta' en MELLEMTID© på mange måder; du skal finde din helt egen. En god tommelfingerregel er, at MELLEMTID© er tid du bruger alene, uden påvirkning fra andre mennesker, sociale medier eller TV.
En effektiv måde på at ta' en MELLEMTID©, kan være at trække vejret dybt og roligt – helt ned i maven, i nogle minutter - at gå en tur i naturen - eller bare at sidde og slappe af i en favoritstol.
Jeg håber du får gavn af nogle af mine råd, så du kan forvandle Dit vilde Vesten til et smukt hjemmearbejdsparadis - med mentalt sunde vaner.
Foredrag Mental Sundhed - i arbejdslivet
Udannelse Mental Sundhed - Bevidst nærvær
Øvrig uddannelse i Mental Sundhed
Få inspiration om
mental sundhed og
neuroscience leadership
Følg mig på sociale medier
© Copyright. All Rights Reserved MORBERG BREATHE