Foredrag

FOREDRAG

FÅ INSPIRATION MED ET INVOLVERENDE FOREDRAG



Kan et foredrag egentlig gøre en forskel? Ja, det kan det, hvis foredragsholderen formår at være inspirerende, involverende og god til at give enkle og konkrete værktøjer med, som deltagerne selv kan implementere i deres arbejdsliv. Derfor har netop dét topprioritet, uanset emnet, når jeg holder foredrag. 


Nedenfor kan du blive inspireret af nogle at de temaer, der kan komme i spil. Mine foredrag tilpasses altid jeres behov og ønsker. 

1 - 2 TIMER

TILPASSET JER

DANSK // ENGELSK

VEJEN TIL

MENTAL SUND (SELV-)LEDELSE

Vi sætter fokus på mental sund (selv-)ledelse og hvordan det forebygger, styrker og genopbygger organisations evne til at navigere bedre under forandringer, øget kompleksitet og stort arbejdspres.

 

I får viden og helt konkret værktøjer inden for emnerne:

 

MENTAL SUNDHED

  • Forstå hvad der typisk forårsager ubalance og overbelastning  i hjernen.
  • Hvordan holder vi os mentalt sunde i en hverdag præget af mange forandringer, øget kompleksitet og stort arbejdspres.

 

HJERNEPAUSER

  • Din hjerne har begrænset kapacitet. Lær hvordan du tager hjernepauser og genoplader batterierne.

 

(SELV-)LEDELSE MED HJERNEN SOM MEDSPILLER

  • Tankernes kraft, på godt og på ondt.
  • Hjernens systemer og hierarkier.
  • Typiske triggere for enten trussel eller motivation.
  • Hvordan får vi balance i de følelsesregulerende systemer.
  • Hvordan bruger vi vores mentale energi optimalt.

MENTAL SUNDHED

HVAD FÅR I UD AF DET?


I vil få et fælles sprog om mental sundhed og I vil blive i stand til på både organisatorisk og individuelt niveau at indføre helt konkrete initiativer til at forbygge, styrke og genopbygge organisationens mentale sundhed, så I navigerer bedre under forandringer, øget kompleksitet og stort arbejdspres.

GIV HJERNEN

DE BEDSTE

ARBEJDSBETINGELSER

Vores urhjerne har desværre begrænset kapacitet, men når vi lærer hvordan vi genoplader hjernen med effektive hjernepauser og hvordan vi booster vores drivkraft, indlæring og udvikling, løfter vi potentialet for højere kvalitet i opgaveløsningen og bedre samarbejde i organisationen.

 

Vi kan lære af hjerneforskningen, hvordan vi giver vores hjerne de bedste arbejdsbetingelser og bliver i stand til at udnytte vores fulde potentiale. Netop derfor bliver resultater fra hjerneforskningen mere og mere interessante at bringe i spil, når vi skal drive og udvikle en organisation, der navigerer i mange forandringer, øget kompleksitet et stort arbejdspres.

 

I får viden og helt konkrete værktøjer til:


  • Hvordan I sætter rammer og designer arbejdsdagen, så I giver hjernen de bedste arbejdsbetingelser.
  • Hvordan I booster hjernen og arbejdskvaliteten ved at indføre hjernepauser.
  • Hvordan I styrker indlæring og udvikling gennem tillid og relationer.
  • Hvordan vi undgår at trigge vores trusselssystem, som sender os direkte ud i forsvar og modstand- og i stedet skaber tryghed og motivation ved at kommunikere til det beroligende og motiverende system.

NEUROSCIENCE 

HVAD FÅR I UD AF DET?


I bliver i stand til både organisatorisk og individuelt, at sætte rammer, der giver hjernen de bedste arbejdsbetingelser, så I booster drivkraft, indlæring og udvikling. Det vil bidrage til at løfte potentialet for højere kvalitet i opgaveløsningen og bedre samarbejde i organisationen samtidig med at I vil blive bedre til at drive og udvikle en organisation, der navigerer i mange forandringer, øget kompleksitet et stort arbejdspres.

SKAB PSYKOLOGISK TRYGHED PÅ ARBEJDSPLADSEN


Fakta viser; at virksomheder har en lavere grad af psykologisk tryghed, end vi tror!

 

Dét er en udfordring - fordi en lav grad af psykologisk tryghed i en organisation ikke blot forhindrer medarbejderne i at være engagerede, ansvarsfulde og autentiske - men også lægger låg på deres mod og lyst til at eksperimentere, tage chancer, være foretagsomme og innovative.

 

I får inspiration og helt konkrete værktøjer til at arbejde med nogle af de vigtigste nøgleområder, som vi ved skaber psykologiske tryghed i organisationen:

 

  • Fundamentet for psykologisk tryghed
  • Mod til at eksperimentere
  • Anerkendelse, fejl- og læringskultur
  • Feedback kultur
  • Sunde, produktive konflikter


Virksomheder med en høj grad af tillid og psykologisk tryghed har (ifølge Harvard)!


  • 74 % mindre stress
  • 106 % mere energi på jobbet
  • 50 % højere produktivitet
  • 13 % færre sygedage
  • 76 % mere engagement
  • 29 % mere livstilfredshed
  • 40 % mindre udbrændthed

PSYKOLOGISK TRYGHED

HVAD FÅR I UD AF DET?


I vil blive i stand til at indføre helt konkrete initiativer til at skabe psykologisk tryghed i organisationen, som vil medføre bedre fastholdelse af medarbejdere, mere innovation og samtidig fremme en produktiv feedback- og læringskultur. 

KUNDERNE SIGER...

"

Det inspirationsforedrag, som du afholdt hos os, var virkelig godt, lærerigt og inspirerende. Mange gange sidder man til foredrag og mister fokus, da man enten har hørt det før eller blot bliver overmandet af andre tanker - men du havde min fulde opmærksomhed.


Det var meget inspirerende, og jeg har siden ofte tænkt på dine eksempler og input og brugt dem i forskellige sammenhænge."






Anne Krabbe

HR Manager i NKT Photonics

Tak til kvinden med dirigentstokken Joan Morberg, for et inspirerende og tankevækkende seminar om Neuro Science Leadership.


Det var interessant, at få en bedre forståelse for hjernens mekanismer, og hvordan det påvirker vores daglige adfærd.


Et seminar der kan anbefales.








Peter Bach Nielsen

Booking manager i Legoland Billund Resort

"

Vi har fået værktøjer til at italesætte og være bevidst om psykologisk tryghed - fx hvad det er, hvorfor vi har brug for det og hvordan vi får det. Og på sigt forventer jeg, at vi den vej igennem også får modet til at anerkende og modtage anerkendelse fra andre.


Joan har en super måde at dele sin viden på. Hun viser tillid og deler også af sig selv. Hun skaber et trygt miljø, hvor man tør dele med kolleger, så vi sammen bliver klogere på hinanden.




Marianne Nygaard Carl

HR Chef i GEV

"

KONTAKT


Tag gerne fat i mig for en uforpligtende snak om, hvordan et fordrag hos jer kan se ud. 

unsplash