Undgå panikhandlinger i Corona-tiden

02.04.2020


UNDGÅ PANIK UNDER CORONA




Hvad kan man gøre, som individ og som virksomhed, for at undgå panikhandlinger i Corona-tiden, der er baseret på frygt og usikkerhed?


Frygt er en helt naturlig følelse, lige nu. Når hjernen føler sig truet, som fx af Coronavirus, er det altså helt naturligt at føle frygt. Det er vores eget system, der passer på os.






UNDGÅ PANIKHANDLINGER



Hvad kan man gøre - som individ og som virksomhed - for at undgå panikhandlinger, der er baseret på frygt og usikkerhed?



Frygt er en helt naturlig følelse, lige nu. Det kan være rart at vide, at frygt er en helt naturlig følelse i situationer som den, vi oplever lige nu. Den primære årsag til at vi har en hjerne er for at overleve. Når hjernen føler sig truet - som fX af Coronavirus - er det altså helt naturligt at føle frygt. Det er vores eget system, der passer på os.



Handler vi på baggrund af panik?



Der, hvor vi nu skal være ekstra opmærksomme på vores egen adfærd, er i den måde vi agerer eller reagerer. Handler vi i panik, på baggrund af frygt, ser vi fX hamstring af fødevarer, håndsprit og lignende. Det ville vi aldrig ville gøre, hvis ikke vi følte os under pres og var bange. Jeg tror nu, at disse panikhandlinger allerede er faldet til ro - men vi skal stadig være opmærksomme på, at vi ikke igangsætter andre panikhandlinger; også i virksomhederne.



Jeg er selv én af de enkeltmandsvirksomheder, der lige nu mærker presset, da jeg har måtte aflyse møder, sparring, foredrag og workshops - hvilket jo er helt forståeligt og det eneste ansvarlige at gøre! Jeg har længe overvejet at lave online-forløb, og nu kan det da godt være, at timingen er rigtig. Men igen; jeg må ikke gøre det som en panikhandling. Det er noget jeg skal overveje ekstra, for at sikre værdien af det - og for at være helt sikker på, hvem det gavner.



Vurdér værdien af de handlinger, vi sætter i gang i virksomheden



Alle os, der nu er berørte - i forhold til "måske" at miste vores job, lukke vores virksomhed eller fyre medarbejdere - kan alle blive presset så meget af vores følelser, at vi handler i panik. Derfor skal vi huske at være særligt opmærksomme på de indsatser og handlinger, vi sætter i gang i vores virksomheder.



De indsatser vi igangsætter nu - som effekt af Coronavirussen - bør vi vurdere en ekstra gang, for at sikre at det ikke er panikhandlinger. Vi kan med fordel stille os selv disse fire tjek-spørgsmål:



  1. Hvilken værdi skaber de?
  2. Hvilken værdi har de nu, på kort bane - men også på længere sigt?
  3. Ville vi igangsætte dem, hvis ikke vi følte frygt?
  4. Hvem hjælper de?



I en situation som nu, kan det selvfølgelig være svært at prioritere og vurdere hvilke indsatser der er rigtige, fordi fremtiden er usikker. Lige så vel, som det kan være svært at prioritere hvilke opgaver der er værdifulde at kaste sig over. Vores prioriteringer vil sandsynligvis også ændre sig i takt med udviklingen i samfundet.



Bliver vi handlingslammede?



Vi kan også opleve at blive handlingslammede. Dvs. at hjernens "frys-tilstand" aktiveres (som udspiller sig fra hjernens kæmp, flygt eller frys respons) og gør os ude af stand til at handle.



Oplever vi det som virksomhedsleder, kan vi med fordel forsøge at skabe ro i vores mentale sind, da det vil mindske presset og hjælpe os ud af frys-tilstanden.



Vi skal undgå panikhandlinger, men ikke undlade at handle, der hvor det er nødvendigt, for at sikre vores overlevelse.



Dæmp frygt og uro med ro og overblik



Oplever I blandt ledere og medarbejdere frygt, uro og problemer med at prioritere og fokusere, kan jeg anbefale, at I gør nogle helt bevidste aktiviteter for at skabe ro i kroppen og hjernen. Med ro, kommer overblik.



Gode råd til at skabe ro og overblik:



  • Minimer hvor meget du eksponerer din hjerne for nyheder

    Undgå hele tiden at eksponere din hjerne for nyheder og up-dates, da det forstærker uro og frygt. Vælg i stedet nogle få faste tidspunkter på dagen, hvor du tjekker nyheder, up-dates og er på de sociale medier, for at følge samfundsudviklingen.


  • Skab en god kontakt til dig selv

    En stærk kontakt til din indre kerne, skal være din guide i beslutninger, der er vigtige for dig. Specielt nu, hvor vi let bliver påvirket af andres meninger og handlinger, kan det være ekstra vigtigt at mærke efter, hvad der er vigtigt for dig. En stærk kontakt til din indre kerne, vil bidrage til mere ro og et bedre overblik.

    Effektive måder at styrke kontakten til din indre kerne er fx åndedrætsøvelser (dyb og rolig vejrtrækning), meditation, yoga, gåtur i naturen.


  • Skab struktur i en ustruktureret dagligdag

    De fleste af os trives bedst i en eller anden form for struktur, hvor hverdagen er genkendelig. For mange af os er hverdagen nu vendt på hovedet og vi har brug for at lave en ny struktur, som kan give os ro, overblik og viden om hvad der forventes af os, i løbet af dagen.

    Læge Imran Rashid har delt 5 råd i et LinkedIn opslag, som bl.a. handler om at få skabt en sund døgnrytme lige nu - og dem kan jeg varmt anbefale. Du kan læse dem ved at klikke her.




Bevar roen og pas på hinanden.





MERE INSPIRATION